احتمالا شما هم بارها در خیابان خودروهای پلاک گذر موقت را دیده اید و برایتان سؤال شده که این پلاک ها چه تفاوتی با پلاک های معمولی دارند. شاید هم برای وارد کردن خودرو اقدام کرده اید و می خواهید بدانید قوانین خودرو گذر موقت چیست؟ و اینکه آیا شرایط گرفتن پلاک موقت در سال جاری را دارید؟
پلاک گذر موقت، مخصوص خودروهایی است که موقتا وارد کشور می شوند و اجازه تردد آنها محدود می باشد. برای بسیاری از علاقمندان به خرید خودرو خارجی، قوانین تبدیل خودروهای گذر موقت به پلاک ملی و … مبهم است.
به همین منظور برای رفع تمام ابهامات راجع به قوانین خودرو گذر موقت، در این مقاله به بررسی این موضوع پرداخته ایم. در ادامه، قوانین خودرو گذر موقت، نحوه، مدارک و شرایط دریافت پلاک گذر را شرح می دهیم:
نکته مهم:
ما سعی می کنیم قوانین مندرج در این مقاله را به روزرسانی کنیم. حتما قبل از هر اقدام قانونی برای اطلاع از قوانین جدید، به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور مبدا مراجعه کرده و یا با گمرک ایران تماس بگیرید.
خودرو گذر موقت چیست؟
همان طور که از نام آن مشخص است، خودروی گذر موقت خودرویی است که مجوز تردد دائمی در کشور را ندارد. این خوردو فقط برای مدت محدود اجازه عبور و مرور خواهد داشت و پیرو قوانین خودرو گذر موقت، وارد کشور می شوند.
انواع پلا ک های گذر موقت
پلاک های گذر موقت با توجه به اینکه خودرو از کدام کشور وارد ایران شده باشد، به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:
نوع خودرو | مهلت تردد | امکان تمدید | الزام خروج |
خودروهای واردشده از کشورهای غیر از امارات و افغانستان | ۳ ماه | بله | در صورت عدم تمدید |
خودروهای واردشده از امارات متحده عربی | ۱ ماه | خیر | بله |
خودروهای واردشده از افغانستان یا سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس (به جز امارات) | ۲ ماه | خیر | بله |
قوانین خودرو گذر موقت
قوانین و دستورالعمل هایی به عنوان چارچوب واردات خودرو گذر موقت وجود دارد. البته تا به امروز، هیچ قانونی برای تبدیل خودروهای گذر موقت به پلاک ملی تصویب نشده است. به این معنی که امکان دریافت پلاک ملی برای این خودروها وجود ندارد.
از طرفی، به دلیل زیاد بودن پرونده های قاچاق و واردات غیرقانونی خودرو خارجی، سخت گیری بیشتری برای صدور پلاک گذر موقت می شود. بنابراین، اگر قصد دارید خودرویی را به طور موقت وارد کشور کنید، پیشنهاد می کنیم این مقاله از کارپایا را به دقت مطالعه کنید.
طبق دستورالعمل های رسمی گمرک کشور:
هر فردی که خودروی خارجی را به داخل ایران وارد می کند، باید ضمانتی معادل سه برابر ارزش خودرو بدهد. این مبلغ در گذشته برابر با نصف ارزش خودرو بود.
خرید، فروش یا اجاره خودروی گذر موقت به طور کامل غیرقانونی محسوب می شود. در صورت انجام چنین معاملاتی، خودرو مشمول قوانین قاچاق می شود.
خودروی دارای پلاک گذر موقت، صرفا باید در اختیار مالک اصلی و شخص ارائه دهنده ضمانت باشد. در غیر این صورت، استفاده از آن توسط دیگران خلاف قانون است.
هر خودروی خارجی، یک مهلت مشخصی برای تردد در کشور دارد. بعد از تمام شدن این مدت، باید از کشور خارج شود. در غیر این صورت، مالک موظف به تشکیل پرونده قضایی در گمرک می شود.
قوانین خرید و فروش خودرو با پلاک گذر موقت
طبق قوانین خودرو گذر موقت، خرید، فروش و حتی اجاره این خودروها کاملاً ممنوع است. پس اگر فکر می کنید می توان چنین خودروهایی را معامله کرد، باید بدانید که این کار برخلاف قوانین گمرکی کشورمی باشد.
با ممنوعیت واردات خودروهای خارجی، تنها راه ورود خودروهای جدید از برندهای مطرح جهانی، واردات از طریق برگه عبور گمرکی “کارنت دو پاساژ” (Passages en Douane) بود. اما این موضوع باعث شد برخی دلالان و سودجویان، خودروهای گذر موقت را به دیگران بفروشند یا اجاره دهند.
از اجاره خودروهای گذر موقت با هزینه های بالا گرفته تا واگذاری و خرید و فروش این خودروها، همگی این موارد مصداق بارز قاچاق محسوب می شوند.
اما چرا خرید و فروش خودروهای گذر موقت غیرقانونی است؟
طبق قوانین خودروهای گذر موقت، به موجب مواد ۵۰ و ۷۰ قانون گمرک کشور:
- خودروهای دارای پلاک گذر موقت امکان شماره گذاری دائمی ندارند.
- مالکیت این خودروها قابل انتقال نیست؛ بنابراین امکان خرید، فروش یا حتی اجاره آن ها وجود ندارد.
شرایط گرفتن پلاک موقت خودرو چیست؟
شرایط دریافت پلاک موقت خوردو و انجام مراحل مربوط به آن، باید طبق قوانین خودرو گذر موقت انجام شود:
- ️آماده سازی مدارک : در ابتدا باید مدارک مورد نیاز را که در همین مقاله ذکر کرده ایم، جمع آوری کنید.
- مراجعه به مرکز تعویض پلاک : بعد از آماده کردن مدارک، باید به نزدیک ترین مرکز تعویض پلاک مراجعه کنید. در این مرحله، کارشناسان مربوطه مدارک شما را بررسی می کنند. سپس مراحل قانونی برای صدور پلاک گذر موقت را انجام می دهند.
- پرداخت هزینه ها: برای دریافت پلاک موقت خودرو، لازم است هزینه هایی را پرداخت کنید. این هزینه ها شامل هزینه پلاک، عوارض خروج از کشور و سایر هزینه های جانبی می شوند. توجه داشته باشید که این هزینه ها مانند عوارض سالانه نیستند که بتوانید آن ها را از طریق وب سایت های واسط پرداخت کنید.
- دریافت پلاک موقت: بعد از انجام مراحل بالا و پرداخت هزینه ها، پلاک گذر موقت خودرو به شما تحویل داده می شود. همچنین، با استفاده از استعلام پلاک های فعال می توانید وضعیت پلاک خود را بررسی کنید. برای اینکار می توانید اپلیکیشن کارپایا را نصب کنید.
مدارک لازم برای دریافت پلاک گذر موقت
برای گرفتن پلاک گذر موقت، مدارک مورد نیاز برای دریافت پلاک گذر موقت شامل موارد زیر است:
- ️پاسپورت: پاسپورت معتبر یکی از مهم ترین مدارک است. این پاسپورت باید غیر ایرانی باشد و نشان دهد که شما حداقل ۹۰ روز در کشور مبدا سکونت داشته اید.
- گواهینامه بین المللی: برای دریافت پلاک موقت، داشتن گواهینامه رانندگی بین المللی الزامی است.
- معرفی نامه گمرک: این معرفی نامه را می توانید از گمرک کشور مبدا دریافت کنید.
- مجوز عبور از کشور: این مجوز، تایید می کند که شما مجاز به وارد کردن خودرو به ایران هستید.
- دفترچه کارنه دو پاساژ: داشتن این دفترچه برای خودروهایی که از طریق مرزهای زمینی وارد ایران می شوند، الزامی است.
- مدارک شناسایی خودرو: برای تکمیل مدارک، باید سند مالکیت خودرو را ارائه کنید.
نکته مهم:
ما سعی می کنیم قوانین مندرج در این مقاله را به روزرسانی کنیم. حتما قبل از هر اقدام قانونی برای اطلاع از قوانین جدید، به سفارت یا کنسولگری ایران در کشور مبدا مراجعه کرده و یا با گمرک ایران تماس بگیرید.
هزینه دریافت پلاک گذر موقت
طبق قوانین خودرو گذر موقت،هزینه دریافت پلاک موقت طبق شامل موارد زیر هستند:
- ️ضمانت : مهم ترین هزینه، پرداخت مبلغی برای ضمانت است. این مبلغ معمولاً سه برابر ارزش خودرو شماست و برای تضمین خروج خودرو از کشور در نظر گرفته می شود. اما نگران نباشید؛ این پول پس از خروج خودرو از کشور به طور کامل به شما بازگشت داده خواهد شد.
- هزینه پلاک گذاری: برای دریافت پلاک گذر موقت، باید هزینه ای برای پلاک گذاری پرداخت کنید. این هزینه بر اساس آخرین قوانین خودرو گذر موقت در سال جاری تعیین می شود.
- هزینه های جانبی: علاوه بر هزینه های اصلی، هزینه های جانبی دیگری نیز وجود دارند، مانند حق تمبر و هزینه های مربوط به سیستم شماره گذاری خودرو. هزینه دقیق دریافت پلاک گذر موقت به عواملی چون نوع خودرو، ارزش آن و قوانین جاری گمرک بستگی دارد. بنابراین، برای اطلاع دقیق از هزینه ها، بهتر است با گمرک یا مراکز مربوطه تماس بگیرید.
هزینه تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی
همانطور که پیش تر گفته شد، امکان تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی وجود ندارد. مگر اینکه خودروی شما قبل از تصویب قانون جدید، در یکی از مناطق آزاد (مثل قشم، انزلی و سایر مناطق) پلاک گذاری شده باشد. در این صورت می توانید برای دریافت پلاک ملی از طریق تبدیل پلاک منطقه آزاد اقدام کنید. برای این کار باید هزینه دریافت پلاک موقت خودرو را که شامل موارد زیر است، پرداخت کنید:
- حقوق گمرکی و سود بازرگانی : این مبلغ معمولاً حدود ۴ درصد ارزش گمرکی خودرو به علاوه سود بازرگانی است.
- مالیات و عوارض واردات: این هزینه شامل مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی خودرو می شود.
- هزینه تعویض پلاک: این هزینه بستگی به کارشناسی و تعیین ارزش خودرو دارد.
- پرداخت خلافی: تمامی خلافی های خودرو باید تسویه شوند.
هزینه تبدیل پلاک به عوامل مختلفی مانند مدل خودرو، سال ساخت، کشور مبدا و … بستگی دارد. بنابراین، برای اطلاع دقیق از هزینه ها، بهتر است به مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده یا با کارشناسان مربوطه مشورت کنید. بعد از اینکه تعویض پلاک کردید، خودروی شما مشمول تمام قوانین مربوطه مانند پرداخت مالیات خودرو می شود.
اعتبار پلاک گذر موقت چقدر است؟
گمرک ایران در تاریخ ۲۰ تیر ۱۴۰۲، قوانین مربوط به ورود موقت خودروهای سواری به کشور را به روزرسانی کرد. بر اساس این تغییرات، محدودیت های قبلی درباره کشور مبدا خودروها برداشته شد و حالا خودروهای خارجی از هر کشوری می توانند وارد ایران شوند. در ادامه، مدت زمان مجاز برای ورود موقت خودرو به کشور به شرح زیر است:
نکات مهم:
- مدت زمان مجاز برای تردد خودروهای با پلاک گذر موقت به کشور، غیرقابل تمدید است.
- بعد از تمام شدن این مدت، اگر خودرو را به گمرک تحویل ندهید، اخطاریه ای صادر می شود.
- در این اخطار از شما خواسته خواهد شد تا در ۱۰ روز آینده این کار را انجام دهید.
- اگر انجام ندهید، شما به عنوان مجرم شناخته خواهید شد و پرونده قاچاق خودرو برایتان تشکیل خواهد شد.
گروه افراد | کشور مبدا | مدت زمان مجاز |
ایرانیان مقیم خارج از کشور | تمام کشورها | ۵ ماه |
مسافران غیرمقیم ایران | تمام کشورها | ۵ ماه |
سرمایه گذاران خارجی | تمام کشورها | ۵ سال |
ساکنان مناطق آزاد | – | ۱ ماه |
مهلت تردد خودروهای گذر موقت
پیرو قوانین خودروهای گذر موقت، مدت زمان تعیین شده به عنوان مهلت تردد در ایران بستگی به کشور مبدا دارد. این مهلت تردد از یک ماه تا شش ماه متغیر است و بستگی به شرایط زیر دارد:
- اگر مبدا خودرو گذر موقت از مناطق آزاد تجاری باشد، این خودرو یک ماه مجوز تردد در ایران خواهد داشت.
- اگر مبدا خودرو از امارات باشد، مهلت تردد حداکثر یک ماه است و این مدت زمان قابل تمدید نمی باشد.
- اگر مبدا خودرو از کشورهای حاشیه خلیج فارس (به جز امارات) یا افغانستان باشد، مهلت تردد حداکثر دو ماه است و این مهلت نیز قابل تمدید نمی باشد.
- اگر مبدا خودرو از کشورهای دیگر باشد، مهلت تردد اولیه حداکثر سه ماه خواهد بود. اگر شرایط قانونی لازم رعایت شود، امکان تمدید این مدت برای سه ماه دیگر وجود دارد. به این ترتیب، حداکثر مهلت تردد خودروهای گذر موقت به ایران شش ماه می شود.
کلام پایانی
در این مقاله به بررسی همه جانبه قوانین خودروهای گذر موقت پرداختیم. از مدارک لازم برای دریافت پلاک گذر موقت گرفته تا مدت زمان مجاز تردد و هزینه های مربوطه همه چیز را شرح دادیم. گفتیم که خودروهایی که پلاک گذر موقت دارند، نمی توانند خرید و فروش شوند و صاحبانشان باید به نکات قانونی توجه کنند. در غیر این صورت با مشکلات جدی مانند تشکیل پرونده قاچاق خودرو روبرو می شوند
اگر شما هم جزو کسانی هستید که صاحب خودروی گذر موقت هستید یا می خواهید خودروهای وارداتی را تحت پلاک موقت وارد کشور کنید، باید بدانید که هر کشور مبدا قوانین خاص خودش را دارد.
همچنین، باید توجه کنید که مهلت تردد خودروها بر اساس کشور مبدا متفاوت است. در صورت اتمام مهلت قانونی، باید مطابق با قوانین، خودرو گذر موقت را از کشور خارج کنید.
اگر هم صاحب خودرو هستید پیشنهاد می کنیم که اپلیکیشن کارپایا را نصب کنید یا وارد سایت کارپایا شوید. با استفاده از این اپلیکیشن می توانید به راحتی رزرو وقت سرویس دوره ای، تعویض روغن، تعمیرات تخصصی، خرید بیمه و کارشناسی خودرو را انجام دهید.
حتی می توانید به طورت رایگان از ثبت و مشاهده آگهی های خرید و فروش خودرو استفاده کنید. کارپایا به شما این امکان را می دهد که بدون دغدغه و با اطمینان، از خدمات آنلاین خودرو بهره مند شوید.
سوالات متداول درباره قوانین خودرو گذر موقت
قبل از اینکه به پایان این مقاله برسیم، ممکن است سوالاتی در خصوص قوانین خودرو گذر موقت برای شما پیش آمده باشد. در این بخش، به سه سوال متداول پاسخ خواهیم داد که ممکن است برایتان کاربردی باشد. شما هم می توانید سوالات خود را در بخش دیدگاه ها بنویسید و ما با کمال میل به آن ها پاسخ خواهیم داد.
قوانین خودرو گذر موقت چیست؟
قوانین خودرو گذر موقت شامل ضوابط ورود موقت خودروهای خارجی به ایران است. این قوانین شامل مدت زمان مجاز تردد، شرایط تمدید و الزام خروج از کشور پس از پایان مهلت قانونی می باشد. این خودروها تحت هیچ شرایطی قابل خریدوفروش یا واگذاری نیستند و تخلف از قوانین، مشمول جریمه کالای قاچاق خواهد بود.
آیا مهلت تردد خودروهای گذر موقت تمدید می شود؟
تمدید مهلت تردد خودروهای گذر موقت طبق قوانین خودرو گذر موقت بستگی به کشور مبدا دارد و در بسیاری از موارد قابل تمدید نیست. به عنوان مثال، خودروهایی که از امارات وارد شده اند تنها یک ماه مهلت دارند و امکان تمدید آن وجود ندارد.
اما خودروهایی که از کشورهای دیگر وارد می شوند می توانند مهلت ترددشان را برای مدت سه ماه دیگر تمدید کنند. این مهلت در ایران، حداکثر شش ماه است.
برای دریافت پلاک گذر موقت چه مدارکی لازم است؟
برای دریافت پلاک، طبق قوانین خودرو گذر موقت، شما باید مدارکی همچون پاسپورت معتبر، گواهینامه بین المللی، معرفی نامه گمرک، مجوز عبور از کشور و مدارک شناسایی خودرو داشته باشید. حتما قبل از هر اقدام قانونی آخرین تغییرات قوانین و مدارک مورد نیاز مطلع شوید.
آیا خرید و فروش خودرو پلاک گذر موقت قانونی است؟
طبق قوانین خودرو گذر موقت، خودروهای دارای پلاک گذر موقت به هیچ عنوان نمی توانند خرید و فروش شوند. این خودروها به عنوان کالای قاچاق شناخته می شوند و هرگونه معامله و واگذاری آن ها غیرقانونی است. مالک خودرو صرفا می تواند از خودرو برای مدت زمان محدود استفاده کند. بعد از اتمام مهلت تردد، باید آن را از کشور خارج کند.
منبع: باما